Het NSPV engageert zich om alle aspiranten van de basisopleiding Politieinspecteur (of ze nu lid zijn van onze vakorganisatie of niet) duidelijk en degelijk te informeren, over enkele thema's die hun het meest aanbelangen.  Hiertoe werd een maandelijkse 'aspiranten'-nieuwsbrief in het leven geroepen.
T
hema van deze maand: "aspirantenmobiliteit".

De "theorie"

Met de Ministeriële omzendbrief GPI 73 van 14 mei 2013 heeft de overheid een nieuw aanwervingsconcept en dus ook de 'aspirantenmobiliteit' in het leven geroepen.

Hoofddoelstelling is om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, waardoor ook de minder begeerde vacatures ingevuld moeten raken.  De overheden moeten niet alleen hun behoeften voorafgaand aan de basisopleiding doorgeven, maar zij moeten het door hen gevraagde aantal inspecteurs ook effectief aanwerven.  De aspiranten-inspecteur moeten voorafgaand aan of bij het begin van de basisopleiding uitdrukkelijk kiezen voor één of meerdere politiediensten.  Inspecteurs stromen na de basisopleiding onmiddellijk door naar de politiedienst waarvoor zij zijn aangeworven.  Zo wordt vermeden dat de inspecteurs na de opleiding ambtshalve worden aangewezen binnen de reservegroep van de federale politie om van daaruit en in afwachting van een succesvolle mobiliteit te worden gedetacheerd binnen de federale politie of naar een politiezone.  Om de inspecteurs langer te kunnen behouden in de politiedienst waarin zij na de basisopleiding worden aangewezen, worden zowel de inspecteurs die via mobiliteit binnen een politiedienst zijn aangewezen als de inspecteurs die ambtshalve in een politiedienst zijn aangewezen, verplicht om in die politiedienst een aanwezigheidstermijn te vervullen.

Het KB van 14 april 2013 en het MB van 16 april 2013 voeren voor het basiskader van de politiediensten vijf aanwervingscategorieën in:

Categorie A "klassieke mobiliteit"
Categorie B "onmiddellijke werving" kandidaten-inspecteur verbinden zich reeds vóór de start van de basisopleiding aan een welbepaalde politiedienst
Categorie C "aspirantenmobiliteit" aanwijzing bij het begin van de basisopleiding via een aan aspiranten-inspecteurs voorbehouden mobiliteitscyclus of via een ambtshalve aanwijzing
Categorie D "reservegroep Federale Politie - detacheringen" aspiranten-inspecteur die nog geen job verkregen via de wervingen voor de categorieën B, C of E, kunnen vanaf de vierde maand vóór het einde van de basisopleiding deelnemen aan de klassieke mobiliteit.
Hebben die aspiranten-inspecteur op het einde van de basisopleiding nog geen job, dan worden zij ambtshalve aangewezen voor een job bij de federale politie
Categorie E “bijkomende aanwerving” kandidaten-inspecteur verbinden zich reeds vóór de start van de basisopleiding aan een welbepaalde politiezone

Er wordt steeds een "aanwezigheidstermijn" opgelegd.  Dit is de termijn die een personeelslid in zijn huidige job moet volbrengen vooraleer het via mobiliteit voor een nieuwe job kan solliciteren.

Voor de aspiranten-inspecteur die via de mobiliteit (categorieën A, C en D) of via de onmiddellijke werving (categorie B) een job hebben verkregen, geldt een aanwezigheidstermijn van 5 jaar.  Mits toestemming van de korpschef (voor de lokale politie) of van de commissaris-generaal of de betrokken directeur-generaal (voor de federale politie) kan die termijn beperkt worden tot 3 jaar.

Opgelet! Er is hiervoor een specifiek document voorzien dat deel moet uitmaken van het mobiliteitsdossier bij indiening ervan.  Iets wat nogal wat personeelsdiensten (die instaan voor de samenstelling en indiening van het dossier) over het hoofd durven zien.  Het is wel de eindverantwoordelijkheid van het personeelslid zelf om erop toe te zien dat zijn mobiliteitsdossier volledig is...

Voor de categorie E geldt een termijn 6, 7 of 8 jaar, De betrokken politiedienst bepaalt de exacte termijn.

De aspiranten-inspecteur die ambtshalve zijn aangewezen (categorieën C en D), zijn gehouden tot een aanwezigheidstermijn van 2 jaar.  Mits toestemming van de korpschef, commissaris-generaal of betrokken directeur-generaal, kan die termijn tot 1 jaar beperkt worden.

Opgelet! De aanwezigheidstermijn die een personeelslid toelaat om deel te nemen aan de mobiliteit valt duidelijk te onderscheiden van de datum waarop een personeelslid in de bij mobiliteit bekomen job kan worden in de plaats gesteld.  Voor de aspiranten-inspecteur die ambtshalve zijn aangewezen is uitdrukkelijk bepaald dat zij, zonder de toestemming van zowel de huidige als de toekomstige werkgever, niet vroeger dan 3 jaar ná hun ambtshalve aanwijzing worden in de plaats gesteld.  Zo heeft een politiedienst, tenzij hij akkoord gaat met een vroeger vertrek, de garantie dat een aspirant-inspecteur die ambtshalve is aangewezen minstens 3 jaar in de dienst blijft.

De "praktijk"

Vanaf 2016 werd, oa ingevolge het "kanaalplan", in tegenstelling tot voorheen, massaal ingezet op 'aspirantenmobiliteit'.  Een trend die zich in 2017 en vermoedelijk ook 2018 zal verderzetten.  In mei 2016 bevatte de aspirantenmobiliteit bijna uitsluitend plaatsen Federale Politie, er waren ongeveer evenveel bedieningen als aspiranten.  Bijgevolg dienden zij te kiezen voor één van deze plaatsen of kregen één toegewezen.

Aspiranten-Inspecteur worden bij aanvang van de opleiding verplicht om in in het kader van aspirantenmobiliteit hun "keuze" op te geven.  Men kan hierin een 1ste, 2de en 3de keuze opgeven.  De 1ste keuze is niet verplicht in te vullen.

Het NSPV heeft hierover destijds al zijn bezorgdheid geuit (Aspirantenmobiliteit, mensen of nummers?) en heeft terzake al meerdere tussenkomsten gedaan.  Belangrijkste verwezenlijking was dat de opgelegde aanwezigheidstermijnen bij aangewezen aspirantenmobiliteit verminderd werden (OCP 397 aspirantenmobiliteit GPI73).

Ook voorafgaand aan het tot stand komen van hogervermelde wetgeving heeft het NSPV meerdere tussenkomsten gedaan, zoals U kan nalezen in deze NSPV-info's:

NSPV Info 25 - Aspirantenmobiliteit lijkt op een knoeiboel
NSPV Info 26 - Aspirantenmobiliteit - bijkomende onderhandelingen
NSPV Info 27 - Aspirantenmobiliteit - aanpassing procedure

Voor de eerste keuze tellen de mobiliteitsregels, zijnde een aanwezigheidstermijn van 5 jaar;

In 2016 geldt voor betrekkingen bij de Federale Politie een verminderde aanwezigheidstermijn van 3 jaar;
Voor de tweede of derde keuze, of bij ambtshalve aanwijzing geldt een aanwezigheidstermijn van slechts 1 jaar;
Deze gunstmaatregel is uitsluitend voor zij die bij de Federale Politie komen, en voorlopig enkel gedurende 2016.
Bijkomend probleem stelt zich dat inspecteurs, aangewezen tot het kanaalplan, gedurende minstens één jaar, verplicht worden om dagelijks grote woon-werk-verplaatsingen te doen.  Voor bvb. West-Vlamingen houdt dit in dat diensten van 8 uren resulteren in werkdagen van 13 à 14 uren, files niet meegerekend! 

Deze inspecteurs, ambtshalve aangewezen aan bvb. LPA BruNat, zijn dus gebonden aan een “verminderde” aanwezigheidstermijn van 1 jaar (= rechtstreeks gevolg van onze onderhandelingen, aanvankelijk was 3 jaar voorzien!).  Zij kunnen/mogen pas deelnemen aan een mobiliteitsronde als hun aanwezigheidstermijn bereikt is op de datum vermeld in die bewuste mobiliteit.

MAAR:

Bij LPA BruNat heerst de regel dat elk vertrekkend personeelslid automatisch 6 maanden wordt 'tegen gehouden'.
Bovendien bevinden deze inspecteurs zich gedurende 6 maanden in probatiestage, die met 3 maanden kan worden verlengd of bij echt ondermaatse prestaties kan eindigen met een ontslag wegens beroepsonbekwaam! 
Zich laten ‘buizen’ op de politieschool is geen optie want:
Indien een aspirant niet slaagt en hij/zij werd een plaats (aspiranten)mobiliteit toegewezen, dan blijft zijn/haar mobiliteit gelden tot hij/zij effectief ontslagen wordt.
Dus die aspirant kan in beroep bvb. een 2de of 3de kans krijgen (= niet gebruikelijk) en zo blijft zijn/haar plaats aan hem/haar voorbehouden.

---

Het thema 'aspirantenmobiliteit' blijft voor veel vragen & ongerustheid zorgen!
In ons artikel "Aspirantenmobiliteit: vraag & antwoord" lijsten wij de meest voorkomende vragen EN antwoorden op.

Als je nog vragen, inlichtingen, opmerkingen, suggesties, … hebt, horen wij die graag!
Ken je nog collega’s die als aspirant problemen ondervinden? Verwijs ze door naar ons meldpunt “aspiranten” (nspv.be/758)
Weet dat van alle inzendingen een synthese wordt gemaakt om de overheden op hun verantwoordelijkheden te wijzen!

Wil je verder correct geïnformeerd blijven en een degelijke ondersteuning genieten?
Word lid van het NSPV, de enige representatieve a-politieke vakorganisatie van, voor en door politiemensen! inschrijvingsformulier