De afgelopen maanden riepen we bij hoogdringendheid onze BOC’s in Oost- en West-Vlaanderen samen. De reden was de inzet van veel personeel uit de politiezones in slechte en soms zelfs erbarmelijke werkomstandigheden. De zeer lange werktijden zorgden voor een onveilige toestand.


Het personeel werd gebruikt voor de grenscontroles (MEDUSA).
De overheid kondigde een bijzondere periode af waarbij er van de gewone arbeidstijdsregeling kon worden afgeweken. Dit geschiedde zonder ons akkoord.
Daarop heeft het NSPV gereageerd. Wij konden dit niet dulden.

In al onze BOC’s werd de lokale overheid op hun verantwoordelijkheid gewezen. Het is niet omdat de hogere overheid personeel opeist (HYCAP) dat de lokale overheid geen verantwoordelijkheid meer draagt. De meeste Burgemeesters en hun Korpschefs begrepen de toestand. Wij vroegen hen om deze toestand aan te klagen bij de Minister van Binnenlandse zaken alsmede bij de DIRCO net zoals wij dit al deden.
Daarenboven stelden we nogmaals dat het dramatische personeelstekort de klassieke, reguliere werking op lokaal niveau in gevaar zou brengen. Het vervullen van de basisfunctionaliteiten zou een probleem worden.
We kregen in deze BOC’s een forum en legden de Burgemeesters geduldig en gedetailleerd uit hoe prangend de toestand wel is.
In de media beloofde de federale overheid extra personeel voor het kanaalplan, MEDUSA,…. Er werd gesproken over tientallen, soms zelfs meer dan honderd extra personeelsleden. Echter werd niet verteld waar deze zouden gehaald worden.
Door de drastische en dramatische besparingen van de afgelopen jaren zijn er zeer weinig studenten in opleiding. Ingevolge het verouderd personeelsbestand gaan er veel collega’s met pensioen. De instroom van studenten is nu al onvoldoende om dit euvel op te vangen.
In Oost-Vlaanderen zullen er pas vanaf eind september een goede 50 studenten de opleiding beëindigen, gevolgd door een probatiestage van 6 maanden. Dit is onvoldoende om de reeds ontstane tekorten in de PZ’s aan te vullen. Het tekort wordt nog groter. Hoe, waar en wanneer de federale politie dan de extra beloofde manschappen zal halen is ons een raadsel.
Door de verschrikkelijke aanslagen in de weken erna (Luchthaven Zaventem, metrostation Brussel) werden onze bekommernissen helaas helemaal brandend actueel. Uiteraard was het alle hens aan dek. Elke politieman/vrouw wou helpen waar ze maar konden. Niemand keek naar de voorziene arbeidstijdregeling maar wou het leed van zovele slachtoffers verzachten en tevens voorkomen dat zoiets nog eens kon gebeuren.
Dat zoiets veel capaciteit vraagt is normaal. Overal werd nog extra personeel gevraagd. We leverden dit zonder enige vorm van betwisting of bemerking. Leden die met verlof waren boden zich spontaan aan om te komen werken. Deze beschikbaarheid siert jullie allemaal.

In de weken erna werd wel duidelijk hoe ernstig het huidig personeelstekort eigenlijk is. Het is in feite een echt drama.
Bij CICOV moest er zelfs gedurende meerdere shiften een volledige gespreksgroep (OUDENAARDE) afgesloten worden. De gespreksgroepen DENDERMONDE en GENT namen deze werklast op zich. Voor onze interventieploegen op het terrein betekende dit geduldig wachten, een nummertje trekken en hopelijk kon je dan eindelijk toch eens jouw radiogesprek starten. Gelukkig boden er zich tijdens die shiften geen grote crisissen aan. Dit veroorzaakte een onveilige toestand. Het personeel van het CIK werd dan ingezet om in te springen bij CICOV. Hun werklast was al zo groot, hun personeelstekort zo prangend dat ze bijna geen andere taken meer konden vervullen. Hun bijstand aan de lokale zones werd drastisch teruggeschroefd. De PZ’s rekenen nochthans af en toe op deze bijstand.

De periode van de festivals, sportevenementen, is ondertussen van start gegaan. Vele PZ’s kunnen momenteel hun basisfunctionaliteiten nog nauwelijks vervullen. Dit betekent dat U als burger vaak langer zal moeten wachten, soms zelfs niet kan bediend worden.
Diverse zones proberen oplossingen te vinden.
Soms is dit een nauwe samenwerking met andere zones, soms het sluiten van wijkposten, soms diensten schrappen, sommige niet-dringende taken voorlopig niet uitvoeren, soms minder acties (alcohol, inbraakpreventie,….),……
Vaak is het de dienst interventie dewelke het meest in de klappen deelt.

Zo hebben we vorige week een infovergadering gehouden in de PZ AALST.
De nieuwe Korpschef Dhr Jürgen Dhaene bereidt een nieuw organogram voor. Hij wou echter zijn dienst interventie dewelke nu al onderbezet en overbevraagd is bijsturen zodat het draaglijker zou zijn voor hen.
Het aantal ploegen voor sommige shiften zou gereduceerd worden, een reparatiepleister werd naar voor geschoven. Er zou een ploeg bereikbaar en terugroepbaar geplaatst worden. Dit zouden personeelsleden van andere diensten dan interventie zijn. Zij zouden ingezet worden indien er zieke personeelsleden zouden zijn. Op deze manier blijven er dan voldoende interventieploegen beschikbaar en komt de basiswerking niet in het gedrang.
De KC heeft momenteel 5 plaatsen vacant voor interventie maar helaas zijn er slechts 3 kandidaten.
De KC werd door ons uitgenodigd en gaf een toelichting. Hij bleef ook aanwezig en nam deel aan een open en constructief debat. Een 70-tal personen van diverse diensten waren aanwezig. Iedereen begreep de ernst van de situatie.
Het was duidelijk dat bijna iedereen de oorspronkelijke dienstplanning (zonder schrapping van ploegen) wou behouden maar dat dit niet zomaar kon. Diverse voorstellen van andere diensten om taken van interventie over te nemen kwamen aan bod (bv inspringen voor de salduzploeg, onthaal door andere collega’s,…..).
De KC was aangenaam verrast door de goede dynamiek, de replieken en de voorstellen. Hij ging geen moeilijke zaken of vragen uit de weg.
Hij begreep dat deze aanpak waarbij een groot deel van zijn personeel (alle graden en diensten) samenzit eigenlijk zeer wenselijk is. De constructieve en oplossingsgerichte dynamiek leverde mooie en onmiddellijk bruikbare resultaten op.
In elk geval kan bereikbaar en terugroepbaar niet ingesteld worden voor een dienst interventie. Dit strookt niet met de arbeidstijdregeling noch met het welzijn van het personeel. Dit kunnen en willen we ook niet aanvaarden. Het standpunt van het NSPV is hier duidelijk.
We lanceerden het voorstel om de oude dienstregeling te behouden maar zeer snel enkele reparatiepleisters uit te voeren waarbij diverse taken van interventie door andere diensten worden uitgevoerd.
Een overweldigende meerderheid en de KC waren dit voorstel genegen.

Ik wens onze provinciale voorzitter Koen Anraed, onze afdelingsvoorzitter Geert Lafort en onze lokale afgevaardigden Gunther Schockaert en Gert Chinitor te bedanken voor hun inzet. Dit heeft geleid tot een mooi resultaat.
Ik ben persoonlijk een grote voorstander van zulke informatievergaderingen. Op deze manier krijgen we onze leden samen zodat deze hun verzuchtingen kunnen overbrengen. De onderlinge dynamiek en interactie is van groot belang.
Ik wens ook onze leden te bedanken alsmede de KC. Zijn open en eerlijke houding maakten dit alles mogelijk.
Hij zal in de toekomst zelf deze vergaderingen organiseren.
We hebben als NSPV deze dynamiek gelanceerd en daardoor een goed resultaat bekomen.

Toen ik dit artikel aan het opstellen was las ik deze ochtend in de krant (en later ook berichtgeving via radio en TV) dat een aantal Burgemeesters van Oost-Vlaanderen vinden dat de maat vol is.

Op korte tijd kon het NSPV deze problematiek in de nationale pers krijgen. De druk op de federale overheid neemt toe.
Uiteraard is dit nog onvoldoende. Wij blijven kort op de bal spelen.
We zullen deelnemen aan elk beschikbaar overleg en de druk op de politieke overheid hoog houden.
We houden jullie op de hoogte.

Rudi Moerman
Permanent afgevaardigde Oost-Vlaanderen